Dit was het BK Beerpong 2023

Belgisch Kampioenschap Beerpong

Dit was het BK Beerpong 2023

"Mijn eerste avontuur op het BK Bierpong"

Dit artikel werd objectief geschreven door Thomas Goessens – deelgenomen in 2023

Het BK Beerpong – een evenement waar ik tot voor kort slechts geruchten over had gehoord, maar nooit had overwogen om aan deel te nemen. Dat was totdat ik besloot om samen met mijn beste vriend de sprong in het diepe te wagen. Dus daar gingen we, op weg naar Lichtervelde voor het meest epische beerpongtoernooi van België. Wat volgde, was een rollercoaster van bier, ballen, en verbazing!

Video afspelen over bk bierpong festival Lichtervelde

Aftermovie: BK Beerpong 2023

Wat is het BK Beerpong?

De grootse opkomst

Aangekomen op het Belgisch Kampioenschap Beerpong, ofwel het BK Beerpong, in Lichtervelde waren we met stomheid geslagen door de enorme opkomst. Maar liefst 128 duo’s van uit heel België waren naar deze plek gekomen, allemaal met dezelfde droom: zichzelf kronen tot de beste beerpongers van België. De sfeer was meteen geweldig, want iedereen was verkleed en had hilarisch teamnamen, van “2 Guys 1 Cup”, “The Masters Of Pong-Fu” tot “Big Precision Balls”.

BK Beerpong
Ons team tijdens een wedstrijdje beerpong

Wat is Beerpong?

Het spel: beerpongregels

Het spel begon, en het was meteen duidelijk dat dit niet zomaar een potje beerpong was. Elk duo kreeg een halve liter bier voor elk poulespel, verdeeld over 6 bekertjes die we als bowlingkegels moesten opstellen aan onze kant van de tafel. De spelregels waren simpel: probeer pingpongballetjes in de bekertjes van je tegenstander te gooien. Als het lukte, moest het andere team dat bekertje leegdrinken. Klinkt eenvoudig, toch?

Maar hier kwam de twist: hoe beter je tegenstander speelde, hoe meer je moest drinken. En raad eens wat er gebeurt als je te veel drinkt? Precisie en coördinatie vliegen het raam uit, en dat maakt het spel alleen maar hilarischer. De kunst is om scherp te blijven terwijl de bierconsumptie toeneemt. Mijn tactiek was die consumptie net zo laag mogelijk proberen te houden. Want als je de poulewedstrijden overleeft, ga je door naar de knock-outfase, waar 1 liter bier wordt verdeeld over 10 bekers.

Maar goed, die knockoutfases zijn zorgen voor later. Eerst moesten we die vermaledijde poules zien te overleven… Gelukkig was het toernooi overzichtelijk verdeeld over 32 poules van 4 teams waarbij iedere poule zijn eigen unieke tafel, naam en sponsor had.

Werkelijk vanuit alle hoeken van België waren mensen naar Lichtervelde afgezakt, zoals het team TBC uit Genk, dat zelfs nog nooit ‘echt’ beerpong had gespeeld maar er wel drie uur reizen met de trein voor over had. “Gelukkig is er een camping voorzien”, lacht een van hen.

bk beerpong
Sfeerbeeld: tijdens de knock out fases

Balans tussen precisie en plezier

Verkleedpartij en afleidingstactieken

Het verkleden was ook een integraal onderdeel van het spel, een tactiek om je tegenstander uit concentratie te halen. We zagen alles de revue passeren, van minions tot kabouters en zelfs een ‘Doctor’ samen met zijn ‘Hannibal Lecter‘, compleet met dwangbuis, typische transportbrancard en muilkorf. Maar, de vrouwen gingen nog een stapje verder, ze zetten hun charmes in om het andere team af te leiden. Het was maar de vraag of humor of verleiding de bovenhand zou halen tijdens dit Belgisch Kampioenschap beerpong!

girls playing BK Beerpong
De meeste vrouwen gingen voluit voor hun charmes als afleiding.

De Tegenvaller en de Hoop

BK Beerpong vol wendingen

En dan begon het eerste spel. Ons team nam het op tegen ‘Dimaz en zijn begeleider’. De strijd was hevig, maar we wonnen ons eerste spel nipt met één beker voorsprong. We waren tevreden en genoten even van het festival en andere wedstrijden voordat we aan onze tweede poulewedstrijd begonnen. Daar stonden ze dan, onze tegenstanders met de ludieke naam ‘in de kakker van Roos van Acker‘, klaar voor een echte strijd. En hoewel de Torhoutse ‘Dimaz en zijn begeleider’ luidkeels voor ons supporterden, faalden we onmiddellijk. Bryan Pyncket en Def Fossez wierpen de ene na de andere bal in onze bekers, die mijn teamgenoot en ik aan de lopende band leegdronken.

Achteraf bleek deze ronde een bijna overdreven zware vuurdoop, want ‘in de kakker van Roos van Acker’ had blijkbaar de editie van 2019 van het BK Beerpong gewonnen. De Hasselaar Bryan Pyncket, die speciaal voor dit BK naar Lichtervelde was gereisd, mocht toen met zijn teamgenoot Def Fossez naar het EK in Innsbruck, Oostenrijk.

Maar goed, één gewonnen en één verloren. Nu hing alles af van de laatste poulewedstrijd. Die was tegen ‘The Masters Of Pong-Fu’, twee vriendelijke kerels uit Antwerpen die razend enthousiast waren om deel te nemen aan het BK Beerpong. Blijkbaar was deze competitie binnen een maand uitverkocht aan teams van over heel België. Dat was een verrassing! Duidelijk toch geen onnozel spelletje…

Dus waagden we onze kans, hopend op een goede afloop. Helaas mocht die hoop niet baten, en we verloren deze ronde. Na deze eerste drie wedstrijden was het voor ons jammer genoeg voorbij.

bk beerpong 2024
Wedstrijdje tegen team JH De Komeet

BK Beerpong = Bierpongspektakel

Een onvergetelijk feest

Dit was het dan. Na de poules ging de helft van de 128 teams door naar de knockoutfases. Ik dacht dat het feest voorbij was, maar dat was nogal een vergissing. Het begon nu pas echt, want winnaar of verliezer, het toernooi werd even gepauzeerd om op adem te komen en een hapje te eten. Althans, dat stond zo op papier…

Maar al snel sprong Wim Soutaer het podium op met de ene meezinger na de andere. Ofja, hij sprong eigenlijk van het podium … Tussen en op het publiek! Ja, je leest het goed: op het publiek! Hij sprong van de ene schouder naar de andere, zingend en met een pilsje in de hand. Ik had nog nooit zo’n sfeer en spektakel meegemaakt. Er werden petjes en confetti in het rond geslingerd, en Wim die sloeg samen met duizend mensen in de wei een pilsje achterover! De sfeer was uitgelaten, en na zijn optreden begonnen de dj’s het feestje voort te zetten.

De knockoutfases begonnen in volle ambiance, met plotseling honderden supporters voor elk team! Er werd geroepen, gebruld en geïntimideerd van beide kanten. We waanden ons in een vol voetbalstadion tijdens een wedstrijd tussen de grote titanen. De muziek ging volle bak en wakkerde de strijdlust aan. Maar uiteindelijk draaide alles om vriendschap, en na de felle strijd knuffelde iedereen met elkaar. Het bleek opnieuw dat dit deel van het spel was, en dat uiteindelijk iedereen vrienden waren of dat nog zouden worden.

Wim Soutaer op BK Beerpong 2023
Wim Soutaer slaat gezellig een pilsje achterover!
bk beerpong 2023 - attractie - spacebikes
Dimaz (dit keer zonder zijn begeleider) geniet van de Spacebikes

Bier, Ballen en Euforie

De grote finale

Terwijl ik met volle teugen genoot van het Beats n’ Bots festival, nieuwe vrienden maakte, smulde van lekker eten bij de lokale foodtrucks en zelfs eens de Spacebikes attractie uitprobeerde, streden The Masters of Pong-Fu‘ uit Antwerpen en JH De Komeet uit Ardooie om de beker. Terwijl honderden supporters in de finalearena stonden te juichen, kwamen schaars geklede dansers en danseressen, helemaal in Zillion-stijl, de sfeer verder opzwepen en voor mogelijke afleiding zorgen. Uiteindelijk won ‘JH De Komeet‘ na een spannende wedstrijd. Beide teams waren aan elkaar gewaagd!

Proficiat aan Maxime en Axel. Tot volgend jaar, want dit festival is ongekend en episch in het kwadraat!

bk beerpong winnaars
Maxime Debruyne wordt kort na zijn overwinning op handen gedragen
Belgium Beerpong team
Maxime Debruyne en Axel Loyson kort krijgen de Officiële BK Beerpong truitjes overhandigd!

Conclusie

Tot volgend jaar!

Mijn eerste deelname aan het BK Beerpong was een ervaring om nooit te vergeten. En ik weet nu al dat ik volgend jaar weer van de partij ben, klaar om mijn bierpongtalent te verbeteren en nieuwe vrienden te maken. Want dat is waar het bij het Belgisch Kampioenschap Beerpong echt om draait: plezier, vriendschap en een beetje competitie. Proost!

Bekijk hieronder meer foto’s van deze epische dag.

Belgisch Kampioenschap Beerpong festival
Het Belgisch Kampioenschap Beerpong was prachtig ingekleed
Wim Soutaer - Bavik pet
Iedereen ontving ludieke festivalpetjes van Bavik Super Pils
girl playing beerpong
Opletten voor je eigen beker!
BK Beerpong 2023
Het andere team uit concentratie brengen is deel van het spel
BK Beerpong 2023 - Wim Soutaer
Wim Soutaer bracht live ambiance
BK Bierpong 2023 - Wim Soutaer
Wim Soutaer op de schouders van een beerpongspeler
bk beerpong
In de knockoutfases spelen 64 teams met 10 bekers
BK - Belgisch Kampioenschap Beerpong 2023
Supporters gaan uit hun dak tijdens een potje bierpong
BK - Belgisch Kampioenschap Beerpong 2023
Sfeermakers waren er in overvloed!
bk beerpong - spacebikes
De spacebikes waren de eyecatcher van het BK beerpong
bk beerpong 2023
De knockoutfases begonnen in volle ambiance, met plotseling honderden supporters voor elk team!
bk beerpong 2023 Antwerpen
'The Masters Of Pong-Fu' uit Antwerpen waren desondanks hun tweede plek razend enthousiast!
bk beerpong red cup party
Dansers en danseressen, helemaal in 'Zillion-stijl', zweepten de sfeer verder op

© 2023 Alle rechten voorbehouden. Onafhankelijk geschreven door Thomas Goessens, in 2023 deelgenomen als ‘Team Antwerp’.

Geef een reactie